Altertæppe og festtæppe

Sottrup kirke fik nyt altertæppe i juli 2011. Tæppet blev udført af Hanne Skyum, Kegnæs, og vævet i hånden med gobelin-teknik.

Tæppet er inspireret af de mange grønne ranker, der snor sig i kalkmalerierne ovenover alteret. Samtidig har kunstneren været inspireret af tanken om 'Livstræet', hvis grene snor sig ind i mellem hinanden.

Set fra alteret forestiller den første del af tæppet rodnettet, der genspejles i vand. Rødderne er i vandet og får næring. Denne forestilling er inspireret af Jobs Bog 14, 7-9:

"For et træ er der håb,

hvis det fældes, kan det skyde igen;

det holder ikke op med at sætte friske skud.

Selvom rødderne i jorden er gamle,

og stubben dør i mulden,

gror det igen, så snart det mærker vand,

og sætter grene som et nyplantet træ."

Næste del af altertæppet er det store runde hovedstykke, som forestiller Livstræet med blomsterknopper på spring. I midten er der en synlig grenknude, som typisk ses i Hanne Skyums arbejder, og som danner centrum i busken. Herfra udgår grenene i alle livets retninger.

Tredje del af værket er et festtæppe, som ligger løst på gulvet, i forlængelse af altertæppet. På dette tæppe ses blomsterknopper og blomster i fuld udfoldelse. Disse blomsterstande er tydeligt inspireret af kalkmaleriernes mange blomsterstande, men de udtrykker også livets udfoldelse til dagligdag og til fest. Livet står i fuldt flor.

Kunstneren fortæller, at tæppets tre-deling også er grundet i Bibelen: Det første stykke med rødderne er Det gamle Testamente, som er roden eller fundamentet.

Det andet stykke er evangeliernes fortælling om vor Herre, der er livstræet i vores tro.

Det tredje stykke, festtæppet, er det kristne hverdagsliv, hvor vi lever og gør vores erfaringer. I Paulus-brevene kommer dette kristne liv til udtryk, som et blomstrende liv, med masser af udfordringer og oplevelser.

Ved det seneste  provstesyn, fik vi at vide, at altertæppet trængte til en udskiftning. Vi blev i menighedsrådet enige om at erstatte det nuværende tæppe med et vævet tæppe ? altså et kunstværk ? som skulle være helt unik for Sottrup kirke.

Skorkenæp ved præstegården

Vi kontaktede 'Akademirådet for kirkekunst i Danmark'. De yder gratis bistand til menighedsrådene rundt om i Danmark. Vi havde et spændende besøg i december 2009 af konsulent Karin Birgitte Lund fra Akademirådet. Hun vejledte os i farvemuligheder og talte om, hvordan man kunne få vævet et tæppe, så man kunne binde rummet sammen, så det fremstod som en helhed. Hun kom også med forslag til navne på vævere, der eventuel kunne matche denne opgave.