"DET GODE, JEG VIL, DET GØR JEG IKKE..."

I kap. 7, 19-20 i sit Romerbrev skriver Paulus:

"For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg. Men når jeg gør det, jeg ikke vil, er det ikke længere mig der handler, men synden, som bor i mig".

Donna Tartt replicerer Paulus i sin murstensroman "Stillidsen" og lader sin hovedperson, Theo, tænke over de samme ting:

"Hvorfor er jeg skabt sådan som jeg er? Hvorfor holder jeg af alle de forkerte ting og slet ikke af de rigtige? Eller, for at vende det på hovedet, hvordan kan jeg tydeligt se at alt det jeg elsker eller interesserer mig for, er en illusion, og dog - i hvert fald for mig - ligger alt det der er værd at leve for, i den tillokkelse?

En stor sorg, og en jeg først er ved at begynde at kunne forstå: Vi vælger ikke vores egne hjerter. Vi kan ikke tvinge os selv til at ønske det, der er godt for os, eller hvad der er godt for andre mennesker. Vi får ikke muligheden for at vælge hvilken slags mennesker vi er.

For bliver det ikke konstant banket ind i os, lige fra barndommen, en ubestridt banalitet i kulturen, fra William Blake til Lady Gaga, fra Rosseau til Rumi til Tosca til Mister Rogers, det er et ejendommeligt ensartet budskab, accepteret fra høj til lav: Hvis i tvivl, hvad gør man så? Hvordan kan man vide hvad der er det rigtige for os? Hver psykiater, hver erhvervsvejleder, hver Disneyprinsesse kender svaret: "Følg dit hjerte".

Men der er noget som jeg virkelig, virkelig gerne ville have nogen til at forklare mig. Hvad hvis man tilfældigvis er i besiddelse af et hjerte som man ikke kan stole på? Hvad hvis hjertet, af dets egne uudgrundelige årsager, forsætligt og i en sky af usigelig stråleglans fører en bort fra sundhed, familieliv, borgerligt ansvar og stærke sociale forbindelser og alle de almindelige dyder man uden videre godtager, og i stedet lige hen imod et smukt blus af ødelæggelse, selvdestruktion, katastrofe.

...

Det handler ikke om det ydre skin, men om indre betydningsfuldhed. En storslåethed i verden, men ikke storslåethed af denne verden, en storslåethed, som verden ikke forstår. Det første glimt af noget anderledes, i hvis nærvær man blomstrer op op op.

Et jeg man ikke ønsker. Et hjerte man ikke kan gøre for at man har".

Donna Tartt: "Stillidsen, s. 826-827".

GUDSTJENESTER

BegivenhedDato